Creator Lover

Creator Lover
hey kamoo..:)

Thursday, 28 July 2011

~kU peRLukan PeTunJukMu~

Ya ALLah.....


hmmmm...today a fell really lost..:( hmmm...aku xtaw nk cerita camne kt korunk tp..aku amat2 perlukan someone utk share kekeliruan dalam dri aku...everthing going so fast..hmm..aku confuse..aku keliru...aku..hmmm..salahkah aku dicintai dan menyintai..hmmm...jodoh..ajal...pertemuan dan perpisahan sume di tangan Dia...hanya dye yang taw ape yang telah ditakdirkan untuk aku...kenapa disaat2 ni haty aku berbelah bagi..:( hmmm...bukan niat aku nk membuat perasaan aku jd mcm ni..tp aku x berdaya nk tolak sume ni...knp!!?? hmm....kadang2 aku bengang dengan dri aku...perasaan aku...aku dah xtaw nk bt ape...segala2 nyer aku serahkan pada Dia...hanya Dia yg taw ape yang terbaik untuk aku..:'(...aku ade terpikir nk bt istikhrah...insyallah..aku akan bt...aku rase klu sume yang terjadi ni dari Dye...aku pasti jgk Dye ade jln pernyelesaiannyer...aku yakin..:) sebb hanya Dia Maha Hebat......


istikharah..

Seseorang yang menghadapi sesuatu soal yang bersifat mudah, sedang ia sendiri masih ragu-ragu mana sebaiknya dilakukan, maka di sunatkan mengerjakan solat yang bukan termasuk wajib.
- Waktu yang terbaik ialah pada 2/3 malam (iaitu sekitar pukul 2 pagi). Bagaimana pun boleh dilakukan pada bila-bila masa dalam waktu yang di haruskan sembahyang contohnya selepas maghrib.
- Niatnya “Sahaja aku sembahyang sunat istikharah dua rakaat kerana Allah ta’ala”
- Dalam rakaat pertama selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Kafirun atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
- Dalam rakaat kedua selepas Surah Al-Fatihah baca Surah Al-Ikhlas atau apa-apa sahaja surah lain yang terbaik kita boleh baca.
Niat Solat Istikharah 
Sengaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta’ala
- Selepas memberi salam baca doa berikut (mulakan dengan basmalah dan selawat dahulu).
Doa Solat Istikharah
“Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini……..baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu.”
hmmmm....mgkin ini jln terbaik untuk cri jalan penyelesaian nyer...aku yakin...salam..:'(

No comments:

Post a Comment